Tips på badkar till badrummet

Planerar du att skaffa badkar till badrummet och trodde att det bara är att klicka hem ett online? Då får d allt tänka om lite, för det finns nämligen massor av olika sorters badkar att välja på – och alla passar inte i alla typer av badrum.

Badkar är något som kommit att bli allt trendigare när det kommer till inredning, för att inte tala om den starka kopplingen mellan lyx och badrummet som blir allt starkare. Så att många väljer att byta från dusch till bad är ingen nyhet. Men att hitta rätt badkar till sitt badrum är lättare sagt än gjort, ska man veta. För det finns nämligen en massa olika badkar på marknaden att välja och vraka bland.

Vilken sorts badkar kan du inreda med?

Det första att kolla upp när man ska skaffa badkar är utrymmet karet ska stå i. Finns det verkligen plats eller kan det vara så pass att man kanske får planera om och genomföra ett badrumsbygge på annan plats i hemmet för att få allt att gå ihop? När du ska välja badkar finns det nämligen en rad varianter att välja mellan, så fundera även på om du vill ha ett klassiskt badkar med tassar på i vintagestil, ett inbyggt, ett helt fristående eller kanske en badbalja? Vill du ha finesser som bubbelbad eller räcker det med ett vanligt badkar? Andra saker som är viktiga att tänka på är något som badkarsexperten Fredrik Leander, som arbetar som produktchef för badkar och badrumsmöbler på Gustavsberg, berättar för Expressen:

  • Plats – finns det plats för ett badkar i badrummet och hur står golvbrunnen?
  • Användning – vill du kunna duscha i badkaret bör du titta på kar som erbjuder den möjligheten.
  • Barn och vuxna – har du små eller yngre barn hemma bör du välja ett badkar som även de mindre i familjen kan ta sig i och ur, titta även på hur mycket badvatten som går i för ett vanligt baddjup är mellan 40-45 centimeter.

Vilket material vill du ha?

Det sista tipset som Fredrik delar med sig av har att gör med materialet på badet. Idag finns allt från klassiska i stål och emalj vilka båda två är väldigt tåliga när det kommer till repor och slag.  Ett hållbart val helt enkelt och passar för dem som planerar att använda sitt bad ofta, mycket och länge. Andra materialval är olika typer av kompositmaterial, såsom akryl eller gjutmarmor, och fördelen med dessa är att de håller värmen bättre och kommer i fler roliga former. Dock är dessa mindre tåliga i jämförelse.

Scroll to top