Rengör din luftvärmepump

Har du en luftvärmepump hemma? Då kanske det är dags att säkerställa så den fungerar korrekt – för du har väl koll på att den behöver rengöras med jämna mellanrum för att fungera på ett så optimalt sätt som möjligt?

En luftvärmepump behöver rengöras på regelbunden basis, det har du väl koll på? Annars fungerar den inte så optimalt som den kan göra. Och att rengöra en pump är heller inte så komplicerat, allt du behöver göra är i princip att stänga av pumpen, lyfta av skyddskåpan och plocka ut dammfiltren som du sedan dammsuger och innan du sätter tillbaka dem är det bra att spreja lamellerna bakom dem med rengöringssprej som är avsedd för luftvärmepumpar och låter verka under ca 15 minuter. Innan du sätter tillbaka dammfiltren är det också bra att spreja på vanligt vatten och torka av försiktigt sedan är du klar.

”– Ett av de största problemen är matos i inomhusluften som täpper igen värmepumpens lamellpaket med fett. Överhuvudtaget är det ingen bra idé att installera en värmepump i ett kök, eller i nära anslutning till köket.” läs mer här.

Glöm inte pumpens utsida

När du rengjort insidan av pumpen ska du inte glömma bort dess utsida. Denna bör också rengöras ordentligt och det kan du göra i samma veva som du fixar med dess insida. Samma gäller här o att stänga av elen hit, sedan rensar du bort löv och annat som hamnat vid luftinsläppet, torkar av både plast- och plåtdelarna med en fuktad trasa för att få bort ytlig smuts och eventuell pollen. Titta noga under luftvärmepumpen: är det rent vid dräneringshålen så att all kondensvätska enkelt kan försvinna? Glöm heller inte bort utsidans lameller, dessa spolar du försiktigt om smutsen inte är alltför påtaglig för annars kan du behöva anlita en fackman. Passa även på att kolla så att avrinningen från pumpen har fri väg och inte samlas på en och samma plats – det kan skapa en isbacke under vintern när minusgraderna kommer.

Scroll to top