Samma trender som 1925

Man brukar säga att trender dör ut, men så är det inte i detta fall. Inredningstrenderna som fortfarande lever år 2016 är Art Deco och Swedish Grace, vilka var som mest populära på 1920-talet.

Vad har vi ofta i våra kök, innanför luckor eller på andra platser i hemmet? Jo närmare bestämt det som kallas för Swedish Grace i form av Orrefors-glas. Det är en stil som är parallell med det som kallas art deco, och det som för dem samman är att båda trenderna nådde sin höjdpunkt under världsutställningen i Paris år 1925. Man skulle kunna säga att Swedish Grace är Sveriges motsvarighet till Art Deco. Såhär myntades uttrycket Swedish Grace enligt SVD:

”Själva uttrycket myntades av den engelske journalisten Philip Morton Shand när han i en artikel i The Architectural Review kritiserade den engelska avdelningen på Parisutställningen. För att belysa sin ståndpunkt drog han paralleller med det svenska konsthantverket och menade att svenskarna förmått att kombinera det bästa från neoklassicismen med art deco – och dessutom adderat typiskt svenska drag.”

15006947-glasblasningOrrefors och graverade glas

Under Parisutställningen 1925 fick den stil som kallas för Swedish Grace stor uppmärksamhet och Sverige kammade hem hela 36 medaljer. Glaskonst av olika slag från bland annat Orrefors, graverat glas överlag, bänkar i gjutjärn och andra högklassiga bruksföremål räknas som Swedish Grace. Swedish Grace inspiration kommer helt klart från stildrag som användes i antika Grekland och Rom. Idag syns inspiration från Art Deco tydligt på trendkartan, och Swedish Grace lever också vidare.

Scroll to top