Dags att undvika IKEA?

Nu är det bekräftat: IKEA får kärlekspar att bråka – så om du är rädd om relationen, handla dina möbler till det gemensamma boendet någon annanstans!

ikea ingångNär det kommer till hemmets inredning vill man att den ska vara personlig och unik, vilket kanske inte är det första som kommer en till minnes när man nämner möbelvaruhuset IKEA. Då är det snarare skämtet om att IKEA skulle vara ”skilsmässovaruhuset” som poppar upp i minnet och det var precis det skämtet som en relationsexpert och psykolog i USA nu bekräftat, skriver Expressen. Enligt Ramani Durvasula från Kalifornien ska par akta sig för att sätta sin fot tillsammans på varuhuset just av denna anledning, för enligt honom så kommer man dit som ett lyckligt, förälskat par – för att sedan lämna i storgräl.

Mardröm för relationen

Fantasin om IKEA är att man som par ska kunna strosa runt och välja ut inredning till sitt gemensamma hem som man sedan monterar tillsammans – men en dröm är oftast inget mer än just en dröm. IKEA-shopping liknas snarare mer vid ett mardrömsscenario, i alla fall enligt Durvasula. Han menar att många av de par som söker hjälphos honom just drabbats at IKEA-mardrömmen eftersom att de flesta startat bråken just på IKEA, vilket han inte anser är någon tillfällighet. Enligt honom är IKEA rent bokstavligt en karta över relationernas mardröm med alla sina gångar gränder och extrapriser. Och det är just detta som han menar är vad som får förhållanden att fallera – det är naturligt att starta diskussioner i känslig natur såsom vem som lagar mat, städar eller ser efter barnen och vem som gör mest eller minst helt enkelt. Och sedan när man väl valt ut lite möbler och kommer hem – då ska de monteras också.

Utmaningen är att komma hem

Durvasula menar att om relationen fortfarande är stabil efter att man valt ut sin inredning är faran ännu inte över, för det inte säkert att man kommer hela vägen till kassan innan ett bråk är i full fart. Likaså ska man hem och montera sina möbler sen, och alla som någonsin varit i en relation är nog väl medventa om att man har börjat bråk för mindre än tjafs om vilken skruv som ska sitta var. Men om man tror att man har en tillräckligt stabil relatio0n: åk till IKEA – och om ni klarar er utan bråk där kommer ert förhållande sannolikt att hålla under många år till!

Scroll to top