Många anledningar för staket på tomten

pexels-photo-275291Att hägna in sin tomt för att klargöra tomtgränser för grannar, skapa ett insynsskydd eller skapa en plats för hunden är flera anledningar till att skaffa staket eller plank. Dessutom är det också snyggt. Men det finns vissa saker som är bra att ha koll på innan man sätter sina planer i verket.

Det ligger endel jobb bakom att bygga ett staket men det är inte nödvändigtvis ett svårt arbete, det ska man veta. Om det känns övermäktigt att bygga staket på egen hand finns det färdiga att beställa här: https://www.flisbyab.se/produkter-ute/staket, men det finns ändå mycket som är viktigt att veta innan man skaffar ett staket.

Staket och plank som insynsskydd och gräns

Om man har en stor tomt kan det vara fördelaktigt att skaffa ett staket, detta för att förtydliga var olika tomtgränser går. Staket är snyggt och har många fördelar! Bland annat kan det fungera som en toppenbra insynsskydd i trädgården. Oavsett om man har en tomt som har mycket insyn från grannar och väg eller inte så kan det vara skönt att skärma av. På Byggahus.se kan man läsa om plank som insynsskydd, vilket är som ett staket fast i högre variant och med tätare brädor. Det är ett snabbt fixat insynsskydd som ger bra resultat. Men det gäller att välja ett material och design som inte sticker ut för mycket, det ska passa med ditt hus och omgivningen. Det finns massor av färdiga plank att köpa på byggvaruhus, men för att få till det personligt så kan man med fördel bygga ett eget. Ofta behövs det bygglov för att bygga ett plank på sin tomt, men bygger du ett plank som är under 1,8 meter högt kan det fungera utan bygglov, förutsatt att du håller byggnationen inom 3,6 meter från ditt hus. Om du däremot vill ha insynsskydd för en plats på tomten som ligger närmare gränsen måste du få skriftligt ja från grannar innan du sätter igång med bygget.

Undersök om bygglov behövsfence-470221_1280

Plank kräver alltså ofta bygglov, men vill du bygga runt tomten och inte allt för nära huset så är ett staket det bästa alternativet, vars normalhöjd är 1-1,2 meter. Det kräver inte bygglov, men det kan vara bra att kontakta kommunen för mer information. Ett mindre staket kräver alltså inte bygglov så länge det följer alla regler och byggs på egen tomt och en liten bit ifrån gränsen. Om man misstänker att man har bygglov så är det viktigt att kolla upp hur det verkligen ligger till. Struntar du i bygglov för något som egentligen kräver det, kan det komma att bli sanktionsavgifter från kommunen och komma krav på att bygget rivs, skriver Vi i Villa.

Bygg en hundgård

En annan sak som du kan bygga med plank eller staket är en hundgård! Det blir så mycket roligare för hunden att ofta kunna springa lös utomhus samtidigt som man som ägare kan rasta hunden hemma oftare. Det viktiga att ha i åtanke vid byggandet av hundgård är underlaget, läge på hundgården och eventuella skydd invändigt, läs mer om bygget här.

Scroll to top