Så fixar du bäst belysning hemma

 Hur fixar du belysningen hemma så att rummen känns trevligare och mysigare? Och hur skapar du rätt balans mellan ljus och skugga egentligen?

 

belysningDet är viktigt med rätt ljus för att ett rum ska kännas mysigt och hemtrevligt. I ett tidigare inlägg skrevs det om hur bra ljuskällor inte bara skapar ett snyggt hem – det förbättrar även livskvaliteten, inte minst hos oss nordbor som har ett halvår i mörker. Men hur ska man tänka för att få till den allra bästa belysningen hemma?

 

Belys ditt hem på rätt sätt

 

I en artikel i inredningsmagasinet Sköna Hem går det att läsa mer om hur en kan tänka för att få till en riktigt bra belysning hemma. Fr att få den allra trevligaste stämningen i ett rum gäller det att använda olika lampor och ha flertalet ljuspunkter, gärna i olika höjd.

 

Fler tips från samma artikel är att:

 

  • Ha arbetsbelysning på de ställen där du behöver koncentrera dig på något. Bra arbetsljus är koncentrerat och bländfritt samt att själva lampan ska gå att ställas in på fler än ett sätt.
  • För att lätta upp kontraster runt en arbetslampa kan det behövas en armatur som ser till att sprida ett mjukare allmänljus över hela rummet.
  • En golvlampa som har riktat ljus är användbar för hela rummet om den är både höj- och sänkbar.
  • En textilskärm i färg ger rummet en färgad ton, men vill du ha ofärgat ljus nedåt, säg mot matbordet, så välj en skärm med vit insida.
  • Sedan är det vidare så att gardiner och persienner ofta är väldigt viktiga för ljussättningen. Ljusa gardiner gör så att dagsljuset sprids på ett naturligt sätt i rummet under dagen.
  • Ett bra allmänråd är att blanda riktat ljus och allmänbelysning, som vi nämnde ovan, för att på så sätt skapa mjuka övergångar mellan ljus och skugga i rummet.
  • Värt att tänka på är att det många gånger inte behövs någon taklampa, de mindre lamporna kan i stället skapa ett fullgott samt mysigt och jämnt ljus.

 

Sedan kan du alltid tänka på att sätta ljus på de saker som du vill ska framträda i rummet, som växter, tavlor eller en läsplats med fåtölj.

Scroll to top