En dag utan möbler

Möbler är en naturlig del av våra liv, utan dem är det inte mycket som skulle fungera. Ändå tar vi dem nästan för givet. Låt oss göra ett tankeexperiment. Tänk dig att du vaknar på morgonen – men inte i din säng. Visserligen på en madrass, men en madrass som ligger direkt på golvet. Du får kämpa för att komma upp i stående läge, och letar efter dina glasögon som också ligger någonstans på golvet. Hyllor finns ju inte. Morgonrocken ligger slängd i ett hörn, du sätter den på dig och går ut i köket för att göra en kopp kaffe. Kaffebryggaren står också den på golvet, liksom muggar och tallrikar. På kvällen är det dags för fredagsmys – sätt er på golvet och känn er som hemma! Ja, det räcker nog där – vi förstår alla vikten av möbler!

Brun designfåtölj

Olika typer av möbler

Precis som det finns många olika inredningsstilar finns det många olika typer av möbler – alltså samma sorts möbel – men i olika utformning. Tur är väl det, med tanke på att smaken är som baken. En del gillar gammaldags, rustika byråer i slitet trä medan andra vill ha det klassiskt, vitt och stilrent. Möbler skapar tillsammans med dekorationer ett helhetsintryck av ett rum eller en lokal. Därför bör man satsa på fina, bra möbler man trivs med. Möblerna du väljer säger alltid något om dig som person, din smak och ditt tycke.

IKEA – ett möbelimperium

Det finns väl inte någon som inte har hört talas om, eller äger något från, IKEA. Bokhyllan Billy är ett ständigt återkommande inslag i de flesta svenska familjers hem. IKEA:s affärsidé är att sälja fina möbler till ett så lågt pris som möjligt. Det kan man bland annat göra genom att man säljer produkterna i platta paket, så att man själv får montera ihop möblerna när man kommer hem. Därav kan IKEA transportera fler paket och på så vis spara pengar. IKEA är en av få affärsverksamheter som ständigt sänker priserna istället för tvärtom! Dessutom gör man enkla möbler i lättare material, som exempelvis furu istället för tungt trä. Designen är generellt sett enkelt, kantig och stilren snarare än tvärtom.

Scroll to top